Slabroek (juni 2024)

Binnen AgroforestryBlueprint wordt gewerkt aan teelt- en ketenontwikkeling van de Peelkastanje voor een productief en regeneratief landschap.

Bomen als basis

Bomen dragen bij aan klimaatadaptie en -mitigatie en opbouw van biodiversiteit. De productie afkomstig van bomen kan bovendien een economische drager van het landschap worden. Bomen kunnen daarbij zowel in agrarische setting (agroforestry) als in de publieke ruimte (laanbomen, parken) geëxploiteerd worden. Maar niet elke boom groeit overal even goed. In deze benadering vraag iedere regio om specifieke bomen in verband met de lokale grondsoort, microklimaat, vochtvoorziening, ziekte en plaagdruk en specifieke biodiversiteit.

Chestnuthill Treefarm

Dé boom voor de Peel

Met AgroforestryBlueprint wordt gewerkt aan een positieve leefomgeving in Noordoost Brabant. De boomsoort die hier het beste past en de regio naar een hoger niveau kan tillen is de kastanje.

Kastanje heeft de volgende eigenschappen:

  • Tamme kastanjes wortelen diep en zijn goed bestand tegen droogte en wat armere bodems zoals in de Peel.

  • Tamme kastanjes hebben ongeveer dezelfde vet-, eiwit- en koolhydraatratio als graan. Na 15 jaar is het opbrengstniveau vergelijkbaar als graan.

  • Als bijv. (glutenvrij)meel kan het deels worden toegepast in bijv. brood, pannenkoeken etc. Dit naast toevoeging in andere producten.

  • Het hout is resistent tegen verval en geschikt voor buitentoepassing

  • De kastanje is ook geschikt al veevoer

  • De tamme kastanje is niet bekend met ziekten en plagen

  • Alternatief voor de zomereik (eikenprocessierups) in het landschap

Ontwikkelen van nieuwe inzichten

Om de bovenstaande redenen werken we met AgroforestryBlueprint aan De Peelkastanje. Dat doen we door blauwdrukken te ontwikkelen voor agroforestry, met kastanje in de hoofdrol. We werken aan nieuwe inzichten over de kastanje. Dit omvat onder meer:

  • Teeltaspecten, rassenvergelijking en integratie in het agrarisch bedrijfssysteem, inclusief restverwaarding van andere onderdelen van de kastanjeboom

  • Oogst-, en mechanisatiemogelijkheden

  • Verwerking tot basisproduct voor toepassing in levensmiddelen

  • Vermarkting

  • Integratie in publieke toepassingen (met dito oogstmogelijkheden)

  • Kwantificering van levering van ecosysteemdiensten en andere regeneratieve functies

Learn by doing is daarbij het credo. Zo werken we met lokale varkenshouders aan het Peelkastanjevarken en werken met een lokale molenaar, een bakker, een verwerker en kok aan verschillende kastanje concepten. Op onze hoofdlocatie bekijken we de potentie van verschillende cultivars en testen we tal van teeltinnovaties.

Veghel (juni 2024)